Posted on Jan 11, 2017 in Tidigare

Johan Stenvall exprimenterar med rost och lackfärger på plåt i utställningen ”TOXIC Reality”
Vernissage lördag den 21 januari från kl. 14 – 18.
Utställningen håller sedan öppet till och med den 25 januari kl. 14 – 18
”Uppvuxen i Avesta på 70-talet kommer jag ihåg hajpen kring månlandningarna, hippie erans baksmälla med Jimmy, Janis och Jim som utan att veta om det vid tillfället etablerade  27 klubben. MIn far var något av en sökare och mystiker som sysslade med allt från seanser och astrologi till healing och naturläkemedel. Så vid vårt matbord talades det ofta om reinkarnation som ett faktum och astrologi som en möjlig vetenskap. De flesta av Världen´s olika religioner berördes vilka fadern av princip var mycket kritisk till, för utom möjligen Buddism, men han var inte Buddist. Han trodde på existensen av själen och han intresserade sig mycket för UFO observationer. Det är möjligt att han vid något skede av livet trodde på Gud, men absolut inte på religion. Mot slutet av hans liv upplevde jag faktiskt att han hyste en viss ilska och bitterhet mot den Gud som han tydligen upplevde hade svikit mänskligheten och lämnat människan till sitt öde i detta oändliga universum.

 

Så här i efterhand inser man att det var något av en annorlunda och lite märklig men likväl intressant uppväxt. Vilket man också blev varse när man började hänga med kompisar. Successivt gick det upp för mig att det vi talade om som fakta i vårt hem, det var rena rama freak flum snacket i jämförelse med vad andra familjer talade om vid matbordet.

Min uppväxt har helt klart färgat mitt autodidakta konstnärskap. Det handlar mycket om människans oerhört sårbara litenhet inför ett universum som är så obegripligt stort och fullständigt omöjligt för människor och djur att leva i om det inte vore för att Jorden skyddar oss. Det handlar också om insikten av att den egentliga evolutionen på Jorden är själslig och att även den biologiska evolutionen via förändringar i vårt DNA är styrd av själens insikter om de betingelser som gäller på platsen för artens överlevnad och fortplantning.
Nu ställer jag ut sommarens alster:Experimenterande med rost och lackfärger på plåt i utställningen TOXIC REALITY
Tidigare urställningar.
Paradoxer 1993
Explosioner 1996
It´s a phoney honey 2002
Universums Juveler 2008
Det mesta finns att se: www.sphereality.com