Posted on sep 1, 2017 in Tidigare

”HOLD ON”. Målningar.

Öppettider: Fredag – onsdag 12-18, torsdag 12-15.

Den 7 april 2017 inträffade ett terrordåd mitt inne i Stockholm, på Drottninggatan. 5 personer dödades och 19 skadades. En stor demonstation mot terrorn hölls på Sergels torg i Stockholm den 9 april. En av artisterna som uppträdde där var Nano. Han sjöng sången ”Hold on”.

Temat ”Hold on” betyder för mig att vi, som Nano sjunger, måste ha tålamod att fortsätta försöka förbättra, att tro att vi ska klara av att stå emot terror, att stanna upp och vara rädda om varandra. Här inbegriper jag också naturen; bergen, stenarna och havet . . .

I spåren efter terrorattacken ser man många tecken på engagemang hos människor mot våldet: drivor av blommor på Drottninggatan och Sergels torg, skriftliga hälsningar och uppmaningar på väggen vid Åhléns varuhus och många andra tecken på kommunikation om KÄRLEK och VÄNSKAP runt om i samhället.

I Björns trädgård på Södermalm finns en bronsskulptur av en ung kvinna som skyddar en liten groda. Den heter ”Grodan” och är utförd av Per Hasselberg (1850 – 1894) och rest 1943.

”Grodan” utsmyckas kontinuerligt av folk med diverse föremål och symboler. Förutom handledsvärmarna som någon virkat och klätt henne med fick hon dagarna efter attentatet en lapp på bröstet med texten ”Sthlm i mitt hjärta” samt ett gult snöre knutet om vänster överarm.

Det är fascinerande att se hur människor öppnar sig mot varandra vid starka händelser! Här med symbolen av ett knutet gult band (flitigt använd i USA som hälsning till hemvändare, ofta militärer) på skulpturen i Björns trädgård. Jag tänker att det här står för välkommen och positiva förväntningar (om ett fredligt samhälle).

Jag har bland annat målat Grodan med ”The yellow ribbon” ur olika perspektiv samt en bild över demonstrationen på Sergels torg den 9 april.

Mina tankar efter terrorattacken går till min familj. Jag letar fram gamla foton av mina föräldrar för länge sedan innan jag föddes. Föräldrarna separerade tidigt. Jag och min tvillingsyster har alltid saknat en pappa. Nu tillät jag mig sjäv att bekanta mig på nytt både med min pappa och min mamma i ett antal målningar.

Temat ”Hold on” betyder för mig att vi, som Nano sjunger, måste ha tålamod att fortsätta försöka förbättra, att tro att vi ska klara av att stå emot terror, att stanna upp och vara rädda om varandra. Här inbegriper jag också naturen; bergen, stenarna och havet . . . .

Jag är utbildad till Bildlärare vid Konstfack. Jag har arbetat som lärare vid Konstfack i 27 år samt ledare för lärarutbildningen där i 12 år innan jag gick i pension. Jag är medförfattare till ett antal böcker om bildpedagogik och håller föreläsningar, seminarier och kurser i Visuell kommunikation, Bildanalys samt i Måleri.

Jag har tidigare haft tre separatutställningar i Stockholm sedan 2011 (dec 2011, sept 2014 och mars 2016). Utgångspunkten i mitt måleri är ljuset. Motiven är det som är nära, t ex människor, djur och natur – särskilt vatten, men också sådant som hämtas från kulturen, särskilt mediekulturen. Utmaning: att gestalta starka upplevelser av både natur och kultur. Tekniker: olje- akryl- och akvarellmåleri.

 

Kontaktuppgifter

Telefon: 076-170 0818

Epost: bm.kuhlhorn@bahnhofbredband.se

Hemsida: www.brittmariekuhlhorn.tumblr.com