En hyllning till Lars Wilander, Tisdagsgruppen,14-18 mars

Posted on mar 5, 2020 in Tidigare

Samlingsutställning till hyllning av Lars Wilander (1940-2020)

Lasse var en mycket uppskattad medlem i den sk Tisdagsgruppen av äldre
män som träffats regelbundet i ateljén i mer än tio år. Med sin
arkitektbakgrund målade han även med linjal och passare då han gjorde
sina favoritmotiv. Vi övriga har tillägnat honom denna utställning.

Vernissage: Lördagen den 14 mars kl 12-17

Övriga öppettider: 15-17 mars kl 12-17, 18 mars kl 12-19

Klicka på ”Läs mer” för att se presentationer av utställarna

Nils Backman

Motiven kan skifta hur som helst, bara man får måla! Kan vara en ko, ett stilleben eller tangodansare, allt lika inspirerande och gör livet värt att leva. Ses vi på Gallleri Bellman den 14 mars till och med 19 mars?

Erland Törngren

Myter och sagor blir allt viktigare för att skapa samband med naturen och den folkliga historien. Ett par av de målningar jag ställer ut beskriver två gestalter hämtade ur svensk mytologi och folktro, nämligen huldran och näcken.

Staffan Hult

Född 1943 i Stockholm

Jag är med i Tisdagsgruppen inom Mariamålarna sedan 2008.

För mig är måleriet spännande upptäcktsfärder, jag målar för att pröva, upptäcka och lära. Färderna, med avstickare i olika tekniker, motiv och sätt att avbilda går långsamt och därför gläder jag mig åt att upptäckterna kommer att räcka så länge jag har lust att resa.

För den här utställningen visar jag en grupp av fyra ansikten/porträtt. De har kommit till under ett par år i olika karaktär och abstraktion.

Jag har gått akvarellkurser för Lars Holm. Numera målar jag framför allt i olja.

2012, 2014, 2016 och 2018 ställde jag ut tillsammans med mina vänner i Tisdagsgruppen

Owe Ryderberg

Konst i alla dess former har intresserat mig i hela mitt liv, dock främst måleri. Efter pensioneringen började jag själv måla, huvudsakligen akvareller. Oftast blir det landskaps-och naturmotiv i en föreställande stil där beskrivningen av ljuset är ett viktigt inslag.

Har deltagit i ett flertal kurser för både svenska och utländska konstnärer.

Gunnar Snidare

Född och uppväxt i Stockholm

Intresset för att måla, ett ”arv” från min mor, växte fram först under 90-talet vid veckokurser i akvarell på Gotland under ett antal sommarlov. När jag pensionerat mig från lärarjobbet blev det akvarellmåleri en dag i veckan under flera år för en engagerad kursledare och årliga kursutställningar.

Efter det har jag gått veckokurser i akvarellmåleri för Kjell Ekström, Åland, Gunnel Moheim i Borghamn vid Vättern,  Hasse Karlsson i Ravlunda på Österlen i Skåne och för Lars Holm och Arne Isaksson på Gelesborgsskolan, Västkusten.

År 2005 inträdde en ny dimension i mitt liv genom inträdet i Målargruppen Maria på Södermalm där jag snart mötte två trevliga, målande herrar . Vi träffades i ateljén en gång i veckan. Gruppen har nu utökats till tio personer. Med inspiration från dem har jag också börjat måla olja.

På äldre dar har jag alltså fått nio nya vänner, pensionerade herrar med varierande yrkesbakgrund. Vi träffas varje tisdag för att måla i vår härliga ateljé med utsikt över Riddarfjärden och Gamla Stan och umgås kring lunchbordet. Vi turas om att laga maten som ofta består av gubbröra, av oss kallad ”grabbröra”.

Tisdagarna vill jag inte gärna missa med målandet och med diskussioner om konst, måleri, samhällsfrågor och med alla varma skratt och den känsla av samhörighet som finns i den vittkunniga gruppen, där mitt bidrag kan vara biologi och naturvetenskap vid våra diskussioner.

Göran Andersson

Jag är född i Byxelkrok på norra Öland, men bor i Stockholm sedan1968.

Jag började måla akvarell 2002. Har gått kurser vid Folkuniversitetet, Medborgarskolan och hos bl.a. konstnärerna Steven Taipale och Maria Ginsburg i Stockholm. Jag är sedan 2011 medlem i gruppen Mariamålarna.

Jag har deltagit i utställningar på bl.a. Galleri Agueli, Galleri Mosebacke, Bellman och Hagströms gallerier, på bibliotek och konstföreningar, på Stockholms Konstsalong, Sjöstorp, Öland 2012 och 2015 -19, och senast på Galleri Movitz i Stockholm 2017-2019.

Jag är mycket naturintresserad och målar gärna fåglar, landskap och andra naturmotiv. Varje akvarell är en utmaning där det gäller att utveckla samarbetet med färger, vatten och papper.

Anders Hempel

Intresset att måla tog fart på allvar inför pensioneringen, då jag för tio år sedan var på kurs i landskapsmålning i Årjäng i Värmland. Började då måla i olja. Mitt första minne av fascinerande blånande granklädda berg i fjärran är från Dalarna. Då var jag kanske sju år och försökte senare måla bilden med blånande berg i fjärran.

Efter första kursen för tio år sedan i Årjäng (Kyrkeruds folkhögskola) har det fortsatt med målarvecka på folkhögskola varje sommar. Har flera terminer deltagit på Folkuniversitetets målarateljé-kurser, som gjorde det möjligt att måla med viss kontinuitet under höst och vår också. En lärare som har särskild betydelse för mig är Bo Wetteryd, som leder kurser på folkhögskola sedan några år och har kurser i sin hemateljé i Österlen, Skåne.

Nu är jag väldigt glad över att vara med i MåMa och ha tillgång till vår fina ateljé och inspirerande kamrater. Jag strävar nu efter att arbeta i teman, vilket innebär att jag är inriktad på porträttmålning, men det är roligt att försöka med landskap och något mer abstrakt emellanåt också.

Gunnar Jansson

Plötsligt funkar det att måla. I nästa stund inte,  ”jag skulle slutat nyss.”

Var finns pigmentet, blandningen, figuren, linjen som berättar om atmosfär, tid på dygnet, väder, vind, kyla, sol, lycka, väntan, ro? Det blir en brottning och det är spännande.  Plötsligt vandrar bilden iväg.

Jag försöker få mig själv – och kanske dig – att känna det jag kände när jag fick syn på saken, fick idén. Om du säger: ”det ser ut att bli ett jä väder” …. ”men dom sitter ju i sjön” … ”fattar dom inte att han ljuger”..  ”han ser ut att trivas med livet” … då är jag nöjd.

Fast din resa i en bild är ju din egen resa.

Den här gången handlar det mest om skärgården. Om Bohuslän. Målningar och teckningar.

Tidigare utställningar: Henåns bibliotek 1998, Traktören Göteborg 2004, Galleri Bellman 2016, 2018, Galler Movitz 2016 0ch 2018, Konstvågen Öckerö 2018 och 2019, Galleri Bellman 2019.