Petra Lundberg Bouquelon och Inez Bouquelon 9–15 februari

Posted on dec 15, 2023 in Tidigare

Måleriet som ett sätt att vara tillsammansmor och dotter

Petra Lundberg Bouquelon
Det började med att Inez som 10-åring föreslog att vi skulle lyssna på ljudböcker och teckna tillsammans hemma vid vardagsrumsbordet på Drakenbergsgatan, Södermalm, Stockholm. Det blev många kvällar och helger, en aktivitet som vi båda fann mycket nöje i. Att arbeta sida vid sida, mor och dotter, tillsammans men var och en i sin egen värld. Efter ett tag började vi måla i akvarell, och ett jullov tömde vi köket och gjorde om det till ateljé för en vecka för att kunna måla stort med akrylfärg. Det gav mersmak, och sökandet efter en gemensam ateljé tog fart. Det tog några år, men sedan mars 2022 har vi nu vår efterlängtade ateljé i gamla Laboratoriet i Forsbacka, nära mitt barndomshem där mina föräldrar fortfarande bor och där familjen tillbringat skollov och helger under hela Inez uppväxt. Byggnaden ligger vackert i bruksmiljö vid Storsjöns utlopp mellan två strömfåror, och på sommar-kvällarna med öppna fönster skapar ljudet från forsarna en speciell atmosfär. Måleriet har alltid funnits där, och jag har ställt ut ett antal gånger i olika sammanhang, men de senaste 20 åren har det fått ge plats åt annat som musiken och en akademisk resa med fokus på estetiska lärprocesser. Att tillsammans med min dotter får återvända till och förnya ett uttryck som jag alltid betraktat som ett av mina närmaste, har för mig varit och är en källa till energi, glädje och livslust.


Motiven
Inez Bouquelon gått på Kulturamas musikgymnasium och har basen som sitt huvudinstrument. Hennes motiv är kvinnor med deras instrument, huvudsakligen olika stråkinstrument. Fokus ligger på att fånga relationen dem emellan. Petra Lundberg Bouquelon målar i huvudsak gräsandshonor, även här med fokus på det relationella, hur de relaterar till varandra och till den omgivning de befinner sig i.

Inez Bouquelon f. 2004
Utbildning: Autodidakt.
Samlingsutställningar: Forsbacka Art Walk, Forsbacka (Gästrikland) 2019, 2020, 2021, 2022.
Separatutställningar: Galleri Bellman, Stockholm 2023.

Petra Lundberg Bouquelon f. 1967
Utbildning: Ålsta folkhögskola, konstlinjen. 1990-1993.
Samlingsutställningar: Forsbacka Art Walk, Forsbacka (Gästrikland) 2019, 2020, 2021, 2022.
Separatutställingar: Gyllene Örnen Lidköping 1997. Galleri Juste, Stockholm 2020. Galleri Bellman, Stockholm 2023 och Galleri Bellman, Stockholm 2024.

Vernissage: Fredag 9 februari kl 17-20
Övriga öppettider: Lörd – sönd 11-17, Månd – onsd 11-19,
Finissage: Torsdag 11-14