Torbjörn Nilsson, Eva och Börje Nilsson 25 november – 1 december

Posted on nov 3, 2022 in Tidigare

Om måleri och skapande: Torbjörn Nilsson.
”Vi lär oss inte att måla, vi lär oss att se”, sa Matisse till sina elever för 100 år sedan. Det blev och är en avgörande insikt även för mig. För mig är måleri även ett sätt att tänka – och känna; men ett annat sätt att ’tänka’ än vad man kanske vanligtvis förknippar med tänkande. I interaktionen eller ’samspelet’ med duken, färgen och formen laddar jag – mer eller mindre medvetet – in en betydelsefull del av mig själv. Först då blir det intressant, ”kommunicerande”. Tidigare planerade jag nästan aldrig ’vad det skulle bli’, men det gör jag nu. I stort sett har jag motivet klart för mig innan jag börjar. Och jag tar relativt god tid på mig att bestämma vad jag vill gestalta och lägger ner en del tid på förberedelser – hur mycket beror på motivet, som t.ex. att teckna och göra mindre studier vilket målare gjort i alla tider. Det är inte svårt att förstå varför. Men det behöver inte leda till man blir ’låst eller slav inför målet’. Om man är väl förberedd, är det faktiskt lättare att förhålla sig fritt och personligt och att ’låta saker hända’. Även slumpen kan få ett visst inflytande. Men marginellt. I alla fall för mig. Hemligheten är nog att inte bestämma för mycket. Men inte heller för lite. Att mer eller mindre planlöst ”ge sig ut i terrängen utan karta”, vilket kunde vara spännande tidigare blir i längden för chansartat och begränsande. Allt har sin tid. Det viktigaste är ändå att motivet är lockande och att man känner en stark lust att återge det. Då är det lättare att underkasta sig ’slitet’ eller ’det tålamodsprövande’ som tycks oundvikligt om det ska bli ett intressant resultat. Det är inga avgörande skillnader mellan konst och livet i stort som jag ser det. ’Love is hardworking’. Också …

Utbildning: Ja. Både teoretisk och en del kurser. Men lika betydelsefullt har varit de tusentals timmar jag lagt ned vid staffliet eller skissblocket.
Utställningar: En handfull separat-, samt några samlingsutställningar på mindre gallerier i eller nära Stockholm under åren 2004-2015.

Börje och Eva Nilsson
Vi är två personer som älskar att utforska, upptäcka och leka med lera. Under hela vårt liv
har leran korsat våra vägar i olika perioder men under coronaperioden blev leran en stor del
av vårt liv. Vi byggde upp en lite verkstad i vårt garage. Vårt lusthus får tjäna som visningslokal.
En och annan kurs har det blivit genom åren men vi är mest självlärda. Vi är båda nyfikna på nya utmaningar och testar gärna nya metoder och tekniker. Drejar bruksgods och gör skulpturer som vi sedan rakubränner. Leran vi använder är stengods och glasyrerna blandar vi själva.
Vi finns på instagram: nilssonskeramik

Vernissage: Lördag 25 november 12–18
Övriga öppettider: Söndag – onsdag 12–18, Torsdag 12–15