Blomstrande utställning i vår av Maj Fagerberg 1 – 5 april

Posted on feb 28, 2023 in Tidigare

MAJ FAGERBERGS BLOMKORT fyller 30 år i år!
Med sig har hon ett urval av verk på temat vilda växter i vår natur, men även några motiv från Göteborgs Botaniska trädgård. Bakom sig har Maj en lång och framgångsrik karriär. Men vägen dit har varit lång, till en början fick hon kämpa hårt för att få förverkliga sin dröm. Men så blev hon i början av 80-talet ”upptäckt” av barnboksförlaget Carlsens förläggare Arne Mossberg. 

Bortbytingen, Selma Lagerlöf, blev Majs andra bilderbok där både sagan och naturen i högsta grad är väl förbundna och naturen är hennes källa för skapande. Därefter följde många bilderböcker.

Men tack vare Humlans blomsterbok med författaren Stefan Casta och Maj som illustratör, hittade hon rätt i sitt skapande. Majs vackra illustrationer gjorde succé och många fler fick upp ögonen för hennes bilder. 
– Utan Humlans blomsterbok hade jag inte varit där jag är idag. Det var genom den jag upptäckte glädjen i att komma växterna så nära in på livet.

Favoritblomma har hon ingen, Maj Fagerberg. Istället hyllar hon mångfalden och berättar att trots att hon målat en mängd blomster- och naturmotiv i sina dagar så möter hon fortfarande på motstånd ibland. Precis som med livet, menar hon. För nävor, smörblommor och prästkragar lurar mig att tro att de är lätta att avbilda men då får de inget liv på mitt ark. Nej, först när jag kommer på att de kräver samma omsorg och närvaro som alla andra blomster så kan det hända något. Men det är som med allt annat, ibland krävs det att man tar ett steg tillbaka för att hitta rätt.
Mer att hitta om Maj www.majfagerberg.se

Vernissage: Lördag den 1 april kl 12 – 18.
Övriga tider: Söndag – onsdag 12 – 18.