Visar Ulaj – Fossilserien 2–8 september

Posted on aug 15, 2022 in Tidigare

Fossiler-serien

Dessa konstverk är rester och spår av olika ögonblick som jag fångat någonstans i världen under de senaste åren. Triviala och viktiga ögonblick som jag genom konsten vill bevara på mitt sätt, precis som djur och växter bevarats som fossiler under jordens historia.
Människor som väntar på ett försenat flyg på Montréals internationella flygplats. Tjejen som sitter på trappan en fredagskväll och knyter sina sandaler. Mannen med jättehörlurar som stod där när tunnelbanedörrarna öppnas vid Slussen en tisdagsmorgon. Eller det unga paret som fastnade i en lång kyss på perrongen bara två meter ifrån tåget. Det är vad min konst handlar om. Själva uttrycket fångar jag under de första 90 sekunderna med några linjer, i ett par kvadratcentimeter på mitt block. Resten är ett systematiskt arbete som görs hemma i 10 steg, där jag applicerar mina erfarenheter inom design, process och teknik för att uppnå slutresultatet. Jag har utvecklat en egen teknik för att skapa relief i Akryl för att ge tavlan en till dimension, så att man bokstavligen kan känna på konsten och blunda. 

Min (konst)resa
Började som illustratör och satirtecknare i början av 90 talet. En intensiv resa med utställningar, publikationer, priser, tidnings- och skivomslag mm. Jag avrundade det kapitlet med en egen utställning på Kulturhuset/Serieteket, år 1999. Efter det bytte jag bana, och gick mer åt design och kommunikation med fokus på digitala tjänster.
Från barnsben har behovet av att rita förföljt mig. Jag måste bara rita, rita, rita för att kunna hitta ro, för att få ut det jag tar in. Jag ritar även när jag sitter i viktiga möten, där stora beslut fattas. Ritar medan jag kollar på film, ligger på stranden, väntar på barnen eller sitter på pendeln. Ritar på kaffekoppar, stenar jag hittar på stranden och även på alla de olika adaptrarna som Apple har tvingat in i min vardag. Helt enkelt överallt och hela tiden, men ändå minns jag inte att jag någonsin gjorde ett medvetet val. It was always there! 

En del av min konst hittar ni på Instagram, @visarti

Vernissage: Fredag 2 september kl 17–21 och lördag 3 september kl 14–18
Övriga öppettider: Söndag–onsdag kl 12–19, Torsdag kl 12–15